באופן לא מפתיע אחד הגורמים המשפיעים ביותר על טעמו של הקפה הוא טריותו. על אף שאנו לא אוהבים להודות בכך, כן, קפה מתקלקל. אך סוג הקפה שנקנה (פולים, טחון, קפסולות) יקבע מתי זה יקרה.
פולי הקפה, במצבם הטבעי, הינם ירוקים ואף ניתן לאכול אותם. הודות לקליפה העוטפת אותם, הם מסוגלים לשמור על תכונותיהם זמן רב לאחר הקטיף. ברגע שפולי הקפה הירוקים עוברים תהליך של קלייה, הם משנים את צורתם וחשופים לגורמים חיצוניים הגורמים לירידה דרסטית באיכות הקפה ותוחלת החיים שלהם, עוד לפני הטחינה.
תהליך הטחינה של הקפה מקצרת עוד יותר את תוחלת החיים שלו משום שלאחר הטחינה, שטח הפנים של הקפה גדול יותר והוא נחשף לכמות גדולה יותר של גורמים העשויים להזיק לו כמו חמצן ולחות. לא כך המצב לגבי קפסולות הארוזות בנפרד.
המשכו לקרוא ותגלו מתי קפה מתקלקל / מאבד מטריותו, ומהן ההשפעות החיצוניות המזרזות את התהליך ובעיקר איך לשמור על הקפה שלנו טרי?
מה משפיע על טריות פולי הקפה?
לאחר תהליך הקלייה, פולי קפה שלמים מתחילים לאבד מהטריות. למעשה שני גורמים משפיעים על טריות הקפה חמצן ולחות:
גורם ראשון לפגיעה בטריות – חמצן
המגע של הפולים עם החמצן שבאוויר, גורם לתגובה כימית שמזרזת את פירוקו הטבעי. הקפה, כמו כל חומר אורגני, סופו להירקב, והנוכחות החמצן שבאוויר תורמת רבות לתהליך. חמצון משפיע על ריכוז השמנים שהקפה מייצר באופן טבעי בתהליך הקלייה, זו הסיבה שפולי קפה שלמים, או פולים שטרם נטחנו נארזים בשקיות עם שסתום. באריזות אלה שעוצבו במיוחד יש חור או שסתום שדרכם יוצא פחמן ואויר לא נכנס פנימה.
גורם שני לפגיעה בטריות – לחות
באוויר קיימת מסה מסוימת של מים, ובמגע עם האוויר המים ייספגו היטב בקפה טחון, אך גם בפולי קפה קלויים – מאחר וקליפתם נשרפה בתהליך הקלייה וכבר איננה קיימת להגן על תוכן הפולים.
קפה טחון מושפע מחמצון מהר יותר מאשר פולים שלמים. הסיבה לכך היא שיש יותר שטח פנים וחלקיקים קטנים יותר נחשפים לחמצן. הזמן שלוקח לקפה טחון לעלות עובש הוא מהיר יותר מאותה סיבה. הקפה מאבד מהטריות כשבוע עד שבועיים לאחר הטחינה, תלוי בהעדפות טעם אישיות.
כך תשמרו על טריות הקפה
הימנעות מאזורים חמים
לאחר הקלייה, פולי הקפה צריכים להישאר באזור מוצל ולא חם עד לתהליך החליטה. החום גורם לקפה לאבד מטעמו מכיוון שהוא מאיץ את התחמצנות הפולים. כדי להימנע מהחום, הכניסו את הקפה לארון הרחק ממכשירים חשמליים או חלונות. טמפרטורת חדר, או מעט יותר קריר, הינה הדרך הטובה ביותר עבור אחסון קפה.
שמירה מפני לחות
לחות הינה אחד האויבים הגדולים של הקפה. שמירה על הקפה בסביבה יבשה (פולים, טחון או קפסולות) תמנע מלחות להיכנס אל גרגירי או פולי הקפה. קפה טחון מושפע בקלות יותר מלחות מכיוון שהיא תגרום לו לאבד מהטריות מהר יותר. אחסון הקפה במקפיא או במקרר, אמנם מונע מגע עם לחות אבל כאשר מוציאים אותו למעשה, גורמים לשינוי חד בטמפרטורה, דבר היוצר טיפות בחלק החיצוני של הפולים ומתבטא בפגיעה בטעמו ובמרקמו של הקפה. לכן מומלץ כשאתם קונים קפה טחון, העבירו אותו לכלי אחסון ייחודי, ואחסנו אותו במקום קריר ומוצל.
אור ישיר
אור ישיר ובמיוחד אור השמש מאיצים את תהליך השינוי של החומר (photodegradation). קרני אור ביסודם מפרקים חומרים אורגנים. קפה הוא מוצר אורגני. האור גם יאיץ את תהליך החמצון ויהרוס את השמנים שמכסים את הפולים ומעניקים טעם טוב לקפה. מסיבות אלה, מומלץ לפעול לפי הנחיות ולשמור את הקפה במקום חשוך כמו לדוגמא ארון או מזווה. אפשרות נוספת היא להעביר אותו למיכל כהה ולהרחיק אותו מחלונות.
אריזת הקפה
כל מגוון הקפה של חברת סגפרדו זאנטי ארוז בדרך הטובה ביותר, כדי לשמור על מאפייניו. עבור סוגי קפה שונים, יש צורך בשיטות אריזה שונות. עבור פולי קפה, משתמשים בחברת סגפרדו זאנטי בשקיות שסתום המאפשרות לפחמן הדו חמצני לדלוף ולמנוע כניסה של חמצן או אדי מים. עבור אריזת קפה טחון, האריזה היא בדרך כלל תחת ואקום, ואילו את קפסולות הקפה של סגפרדו זאנטי אורזים כל אחת בנפרד באריזת אלומיניום אטומה, על מנת לשמור על הטעם ועל טריות הקפה שנטחן היישר לתוך הקפסולה, עד לרגע הכנתו, ברמה הגבוהה ביותר.
מומלץ לפתוח את קפסולות הקפה מהאריזה השומרת על טריותם, רגע לפני הכנסתם למכונת הקפה לצורך חליטת הקפה. כך תוודאו קפה טרי ועשיר בארומה.
לסיכום: פולי קפה שלמים נשמרים עד חודש. קפה טחון נשמר בין שבוע לשבועיים. מיכל אטום מאויר ימנע מחמצן לקלקל את הקפה. אחסנו קפה במקום יבש, חשוך וקריר. לקפסולות הקפה של Segafredo תוקף ארוך יותר של כשנתיים מכיוון שהאריזה השומרת על הטריות נפתחת רק בעת הכנת הקפה.