קפה הוא הרבה יותר מסתם משקה שמעיר אותנו בבוקר; הוא עולם שלם של טעמים, ניחוחות, היסטוריה ותרבות. מבין מיני הקפה השונים, שני המינים הנפוצים והמבוקשים ביותר הם ערביקה ורובוסטה. ההבדלים ביניהם מגוונים וכוללים היבטים של טעם, מוצא, מראה, מחיר, ואפילו השפעות בריאותיות. בואו נצלול לעומק ונבין מה באמת מבדיל בין שני סוגי הקפה הללו ומה הופך אותם למיוחדים כל כך.
קפה ערביקה (Arabica)
התגלה במאה ה-18, ושמו נגזר ממקורו – חצי האי ערב. יחד עם זאת, פולי קפה מסוג זה קיימים גם בתימן, בסודן ובאתיופיה. על פי אחת האגדות, הפולים התגלו לראשונה באתיופיה כאשר רועה צאן שם לב להתנהגותן החריגה של העזים, לאחר שאלו אכלו מפירותיו של שיח הקפה. הערביקה אכן כולל קפאין, אך בכמות נמוכה יחסית לזן הרובוסטה (0.8% – 1.7%) ועל כן טעמו של קפה מסוג זה הוא עדין יותר. אך חשוב לזכור כי טעמו של הקפה מושפע באופן משמעותי מאופן הגידול של הקפה, מהאזור שבו הוא גדל ומשיטות העיבוד שלו.
קפה ערביקה המהוה כ- 70% מתפוקת הקפה העולמית, גדל באדמות עשירות במינרלים. עץ קפה יכול לשאת בעת ובעונה אחת פרחים, פרי בוסר ופרי בשל ולכן צריך לקטוף את הפרי בצורה סלקטיבית בידיים , ואי אפשר להיעזר במכונות. עבודה זו מייקרת את מחיר הערביקה מאוד. זהו קפה ניחוחי ומלא, חריף בטעמו ותכולת הקפאין שלו נמוכה. לחצו כאן לקפסולות הקפה המעולות של ספגרדו
קפה רובוסטה (canephora)
לעומת זאת, קפה רובוסטה, המהווה כ- 30% אחוזים מתפוקת הקפה העולמית, הינו בעל תכולת קפאין גבוהה יותר 1.6% – 2.8% , ולכן משתמשים בו בתערובות מיוחדות. את עץ הרובוסטה קוטפים בעזרת מכונות והוא מניב פירות כבר לאחר שנתיים לעומת 4 שנים בעץ ערביקה, דבר המוזיל את מחירו בצורה משמעותית.
לסיכום, קפה הערביקה נחשב לקפה איכותי, יקר, בעל טעם מעודן ודרישות גידול מורכבות, לעומת זאת, קפה הרובוסטה נחשב לקפה חזק יותר, זול, עממי, נוח לייצור ושימוש.
אם קשה לכם להחליט איזה מבין סוגי הקפה הוא המועדף עליכם, תמיד תוכלו ליצור תערובות קפה משותפות, וליהנות מקפה מצוין, עשיר ביתרונות של השניים.
טעמים וארומה
ערביקה מול רובוסטה ההבדלים בטעמים בין ערביקה לרובוסטה הם משמעותיים. ערביקה נחשבת לבעלת פרופיל טעמים עדין ומעודן, עם נימות מתוקות ולעיתים פרחוניות. היא מתאימה במיוחד לשתייה כקפה פילטר או אספרסו עדין. לעומת זאת, רובוסטה נחשבת לבעלת טעם חזק ומריר יותר, עם נימות אדמתיות ואגוזיות. היא נפוצה במיוחד בתערובות שמיועדות לאספרסו בזכות הגוף החזק שהיא מעניקה והקרמה העשירה.
השפעת הקפאין על הגוף
תכולת הקפאין משפיעה באופן ישיר על התחושה שהקפה מעניק לנו. רובוסטה, עם תכולת הקפאין הגבוהה שלו, מספקת תחושת ערנות מהירה ועוצמתית יותר, אך עלולה להיות חומצית יותר. ערביקה, עם תכולת הקפאין הנמוכה, מעניקה תחושת רוגע ועדינות, וידועה בכך שהיא פחות חומצית ולכן קלה יותר לעיכול.
גידול וחקלאות
גידול ערביקה ורובוסטה מתבצע באזורים גיאוגרפיים שונים ותחת תנאי אקלים שונים. פולי הערביקה זקוקים לאדמות עשירות ומינרליות ולתנאי אקלים קרירים ויציבים, בעוד שפולי הרובוסטה יכולים לגדול בתנאים חמים ולחים יותר. התנאים הללו משפיעים על תכונות הקפה, מה שהופך כל כוס קפה לחוויה ייחודית שמשתנה לפי האזור שבו גדל הקפה.
תערובות קפה
אחד היתרונות של רובוסטה הוא היכולת לשלב אותה בתערובות קפה יחד עם ערביקה. תערובות כאלה מעניקות שילוב ייחודי של טעמים, שבו אפשר ליהנות מהאיכות המעודנת של הערביקה יחד עם העוצמה של הרובוסטה. תערובות אלה נפוצות במיוחד בקפה אספרסו, שבו הקרמה והגוף הם מרכיבים חשובים.
השפעות סביבתיות וחברתיות
הביקוש העולמי לקפה, ובמיוחד לקפה ערביקה, יצר השפעות כלכליות וחברתיות משמעותיות במדינות שבהן מגדלים את הקפה. חקלאים באתיופיה, קולומביה, ברזיל ומדינות נוספות מתמודדים עם אתגרים של תנאי גידול, מחירים משתנים ומחלות הפוגעות ביבול, מה שמציב את הקפה כגידול חשוב אך מאתגר מבחינה כלכלית.
לסיכום
קפה ערביקה וקפה רובוסטה הם שני סוגי הקפה הנפוצים ביותר בעולם, וכל אחד מהם מביא עמו עולם של טעמים, ניחוחות והיסטוריה. הערביקה, עם טעמה המעודן והמורכב, והרובוסטה, עם עוצמתו ונגישותו, מציעים חוויות קפה שונות וייחודיות. אם קשה לכם להחליט איזה מבין סוגי הקפה הוא המועדף עליכם, תמיד תוכלו ליצור תערובות קפה משותפות וליהנות מקפה מצוין, עשיר ביתרונות של שני הזנים.