מילון האספרסו האיטלקי

חזרה לעמוד בלוג ראשי

מאספרסו קצר ועד קפוצ'ינו…איך שותים באיטליה וגם בישראל קפה?

אספרסו הוא אחד ממשקאות הקפה הפופולריים ביותר באיטליה בפרט ובעולם בכלל ומהווה בסיס למגוון אדיר של משקאות קפה אחרים. קפה אספרסו הינו שיטת חליטת קפה ולא סוג קפה או שם של תערובת, החליטה מתבצעת במכונה מקצועית, תחת לחץ של מים רותחים וכאשר הקפה הקלוי טחון לטחינה בינונית או עדינה. חליטת אספרסו מפיקה כמות קטנה של קפה, מרוכז מאוד וכאשר מדובר על קפה איכותי ועל חליטה מקצועית – הטעם עשיר מאוד, ארומה מדהימה וכמובן שכבת הקרמה החיונית כל כך לטעם . ממש כמו באיטליה.

אספרסו קצר SOLO

חליטת אספרסו קלאסית של משקה זה כוללת 30 מ"ל של נוזל קפה מרוכז וחזק ושכבה דקה של קרמה, מעין קצף עדין ומלא ארומה. הקרמה חיונית לאספרסו מוצלח והיא בעצם מיצוי השומניות שקיימת באופן טבעי בפולי הקפה.

להכנת אספרסו קצר של 30 מ"ל משתמשים בכ- 6-7 גרם של פולי קפה קלוי וטחון, בקפסולה (כמו בקפסולות קפה סגפרדו) או בידית חליטה מתאימה הכוללת מידות. באיטליה שותים את הקפה הקצר בליווי כוס סודה המסייעת לנקות את הפה מחומציות הבוקר ומעניקה לחך הזדמנות טובה לחוות את השחור-שחור הזה על נקי…

ריסטרטו RISTRETTO

ריסטרטו הוא שם איטלקי לאספרסו קצר וחזק מאוד. "סטרטו" פירושו לחוץ באיטלקית, צר ודחוק. מפסיקים את זרימת התמצית אחרי כשני סנטימטרים של קפה (כ- 10 מ"ל) ומתקבל קפה קצרצר, לחוץ ומעורר מאוד.

אספרסו ארוך LUNGO

אספרסו ארוך מתאים לאלו האוהבים קפה חזק ומרוכז, אך רוצים מעט יותר נפח. אספרסו ארוך הינו מנה רגילה של אספרסו קצר בתוספת 15 מ"ל מים, כך שמתקבל יותר נוזל וקפה מעט עדין יותר. הגדרה רשמית של אספרסו ארוך היא שימוש ב-7 גרם קפה (קפסולה אספרסו רגילה של סגפרדו) כמו בקצר רגיל וחליטה עם 45 מ"ל של מים. גם בגרסה זו צריכה להיות קרמה עדינה. יש שמשתמשים להכנת אספרסו ארוך בטחינה גסה יותר למיצוי מדויק של הקפה.

אספרסו כפול DUPPIO

גרסה פופולארית שמציעה קפה חזק וכמות יותר גדולה מהשוט הקצר היא אספרסו כפול. מדובר על שתי מנות של אספרסו קצר, 12-14 גרם קפה קלוי טחון (או שתי קפסולות אחת אחרי השנייה) וחליטה עם 60 מ"ל מים. בשונה מאספרסו ארוך שבו אותה כמות קפה כמו קצר אך יותר מים.

אספרסו כפול ארוך

משקה פחות נפוץ בבתי קפה בישראל, משתמשים ב-14 גרם קפה כמו בכפול וכמות המים עולה כבר לכ-90 מ"ל, שילוב בין אספרסו כפול לארוך מבחינת כמות קפה וכמות מים גדולה יותר – אספרסו ארוך כפול.

אמריקנו

קפה אמריקנו נקרא על שם החיילים האמריקאים שהגיעו לאיטליה במלחמת העולם השנייה ולא אהבו את האספרסו הקצר והחזק של האיטלקים, לכן הם ביקשו להוסיף להם הרבה מים לכוס גדולה יותר. בפועל פשוט חולטים אספרסו רגיל ועל גבי זה מוסיפים מים למילוי של כוס קפה, אפשר לשתות עם מעט חלב קר או חם – אספרסו ארוך מאוד.

קפוצ'ינו

האיטלקים שותים אותו בעיקר לפני הצהרים. הקפוצ'ינו מורכב מ- 1/3 אספרסו 1/3 חלב מאודה ו 1/3 חלב מוקצף. מגישים אותו בספל מיוחד שחומם מראש, אם כי במסורת האירופאית הקלאסית לא תמיד מקפידים על זה…

מקיאטו

פירוש השם מקיאטו באיטלקית הוא "מוכתם". מקיאטו היא מנת אספרסו, עם כתם קטן של קצף חלב מעליה. יש מקיאטו קצר, ארוך או כפול, תלוי איזה סוג של אספרסו מתחשק לכם.